Slik lager du et temperaturteppe – med været dag for dag!

Har du hørt om trenden med å hekle eller strikke temperaturteppe? Her får du vite hva det er, samt gode tips og triks! Disse teppene kalles gjerne værteppe, periodeteppe, årsteppe eller temperaturteppe, og innebærer at man strikker eller hekler noe som viser temperaturene gjennom et år. Fargene man bruker representerer hver sin temperatur, og på den måten får man et fint minne fra året som har gått.

Noen velger å strikke eller hekle en rad for hver dag, mens andre velger å lage en lapp, for eksempel en bestemorsrute for hver dag, som deretter sys eller hekles sammen. Andre velger å ta en eller to temperaturer i uka, og basere teppet på det.

Det som gjerne kjennetegner et temperaturteppe er at det er hyppige fargebytter i det som kan se ut som tilfeldig rekkefølge. Ofte er det både kalde og varme farger, som gjerne symboliserer varme og kalde dager. Men noen velger også å gå for helt andre fargekoder.

Det er viktig å få et passe stort teppe med gode proposjoner. Siden det er 365 dager i ett år, er det fort at teppet blir veldig langt, hvis man ikke lager det bredt nok. I tillegg må du velge hvordan du skal finne temperaturene, hvilken teknikk du skal bruke og hvilket garn.

Slik kan et temperaturteppe se ut! Valget av farger kan virke tilfeldig, men egentlig er de et minne om en tid som var.

Hvordan velger du temperatur?

Noen velger seg et tidspunkt på de aktuelle dagene, for eksempel klokka 10, og noterer temperaturen der og da. En enklere metode er imidlertid å finne temperaturhistorikken på Se Klima i ettertid.

Her kan du velge tidsperiode, sted og værelement. Du kan velge mellom middeltemperatur, makstemperatur og minimumstemperatur.

Siden det er gøy med kontraster i teppet, er det mange som velger en kombinasjon av maks- og minimumstemperatur. Da slipper du å få så mange like temperaturer midt på skalaen, spesielt gjennom vår og vinter. I tidsperioden som regnes som sommertid – slutten av mars til slutten av oktober – bruker du makstemperatur. I tidsperioden som regnes som vintertid velger du minimumstemperatur.

Et annet alternativ er å gå for middeltemperatur. Vær oppmerksom på at skalaen din da blir litt mindre kontrastfylt, og det bør påvirke valget ditt av hvilke temperaturer fargene tilhører.

På stasjonsnavn velger du nærmeste målestasjon. Vær obs på at ikke alle stasjoner har all data – da kan du velge en annen i nærheten.

Vi syntes det enkleste var å laste ned tabell til et excel-dokument fra Se Klima. Vi printet ut skjemaet og strøk ut etterhvert som vi hadde laget den raden.

Slik ser temperaturskjemaet fra Se Klima ut. Du kan også gi radene fargekoder før du printer ut.

Når du bestemmer hvilke farger som skal tilhøre hvilke temperaturer, så bør du tenke på hvilke temperaturer som forekommer i den tidsperioden du har valgt, og hvilke farger du ønsker å se mye av. Du kan også velge å ha færre farger, og stort spenn i temperatur per farge.

Hvordan velge størrelse og antall masker på temperaturteppet?

Hvis du skal strikke én rad per dag, så blir det så mye som 365 rader, så det bør påvirke hvor mange masker du legger opp i bredden. Hvis du for eksempel legger opp 200 masker i Merino Extra Fine, og strikker én rad for hver dag, så får du et teppe som måler 95 x 130 cm.

Strikker du frem og tilbake, altså én rille per dag, så blir det så mye som 730 rader! Hvis du strikker i Merino Extra Fine, så blir det 260 cm langt, litt lengre enn et sengeteppe. Da har det mye å si hvor mange masker du legger opp – her kan det være fint med alt fra 420 masker, som da blir 200 cm bredt i samme garn, til 350 masker, som blir 166 cm bredt.

Hvor stort det blir kommer selvsagt an på hvilket garn og pinnenummer du bruker, så disse tallene er mest for å si noe om proposjonene. Her kan du se hvordan valget av antall masker slår ut. Ser du hvor stor forskjell det blir i bredden?

Bildet viser fire ulike ekempler på antall masker i et temperaturteppe.
Hvor mange masker skal man legge opp i et temperaturteppe? Her er fire eksempler som viser proposjonene du får hvis du strikker en eller to rader hver dag.

For å gjøre det samme regnestykket ved hekling, så må du måle høyden på masketypen du skal hekle. Hvor høyt blir teppet ved 365 rader eller 730 rader? (Gang maskehøyde med antall rader for å finne ut hvor langt teppet blir). Deretter legger du opp masker til en bredde som passer til høyden.

Det viktigste er, uansett om du velger strikking eller hekling, at du ikke legger opp for få masker. Da vil du få et veldig langt og smalt teppe, noe man ofte ser når folk lager temperaturtepper.

Samtidig skal du heller ikke legge opp for mange – da har du mye jobb foran deg. Så dette er et viktig valg før du starter!

Det som også er mulig er å velge en eller to målinger i uka eller lignende. Da får man færre temperaturnoteringer å strikke eller hekle seg igjennom, og færre trådfester til slutt!

Hvordan velge teknikk?

Det aller vanligste man ser ved temperaturteppelaging er strikking i riller (glattstrikk frem og tilbake) og hekling i perlehekling. I teppet omtalt i dette innlegget har vi brukt perlehekling og der forklarer vi fremgangsmåten.

Andre metoder er å strikke i perlestrikk eller patentstrikk, hekle med staver, blokkmasker og så videre. Man kan også hekle små ruter – for eksempel en bestemorsrute for hver uke gjennom året. Det er altså ingen begrensning på hvilken teknikk du kan bruke.

I dette temperaturteppet er det heklet små bestemorruter! Foto: PetrOlly på Flickr / Gjengitt med tillatelse / Creative Commons
Her er et temperaturteppe vi har laget i perlehekling.

Maler for garnkort

Det er lurt å sortere garnet du ønsker å bruke, og feste garnprøver på et garnkort. Der noterer du hvilke temperaturer hver farge representerer. Vi har laget flere ulike typer garnkort som du kan laste ned gratis. Trykk her for å komme til innlegget vårt der du kan laste ned disse.

Hvordan velge garn til temperaturteppe?

Det er viktig å velge riktig garn. Kanskje har du lyst til å bruke garnrester du har fra før? Vær klar over at det krever ganske mye garn hvis du lager et stort temperaturteppe. Men det krever også gjerne mange forskjellige farger, og derfor er det fint å bruke rester. Du trenger ikke tenke på innfarging og garnpartier!

Ønsker du et tykt eller lett teppe, med store eller små masker? Ønsker du et teppe i ull eller noe annet? Her er det mange valg. Selv har vi gjerne brukt merinoull til våre tepper, da det er mykt og godt å jobbe med.

Ta gjerne utgangspunkt i forslagene våre til antall masker, og se hvor stort eller lite teppet blir med ulike garn du vurderer!

Hvordan velge garn? Og skal man velge varme og kalde farger, eller noe helt annet?
Stikkord på denne siden
, , , ,
mer fra Margrethe Miljeteig
Strikking for nybegynnere: Slik strikker du din første lue
Skal du lage din aller første lue? Da har du mye gøy...
Les mer
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *